Molda

Hemma februari 2022

Kastrerad tik, född ca 2015
Storlek: >60 cm
Adoptionskostnad: 6000 kr

Moldas historia

Moldas liv innan hon kom till ASIPA har inte varit lätt. Hon har varit kedjehund med uppgift att vakta får hos en man som inte var snäll mot henne. Som så många andra i Rumänien vägrade han att kastrera Molda, och hon har sannolikt  haft många valpkullar som mannen antingen har dödat eller satt i skogen för att självdö.

Molda hade tur som blev upptäckt av en snäll dam som såg henne sitta fast i sin smärtsamma kedja. Damen tog kontakt med ASIPA för att få hjälp till Molda vilket hon självklart fick. När Molda kom till ASIPA tog Andra och Alina hand om henne direkt för undersökning. De såg då att en operation det enda alternativet för att försöka rädda Molda. Hon var då i så dåligt skick att dom var tveksamma till att hon skulle överleva en narkos. Under operationen upptäcktes döda valpar i hennes inflammerade livmoder. Valparna hade varit för stora för att Molda skulle klara av att föda dom. Då Andra tog ut valparna såg hon till sin förvåning att en av valparna levde och det var lilla Tania som nu är adopterad till Nederländerna. Molda klarade operationen bra och blev helt återställd.

När en tandveterinär undersökte Moldas tänder kom de fram till att hon behövde dra ut en del av sina tänder för att inte ha ont. De tog ut framtänderna, hörntänderna och fyra kindtänder. Molda har dock inga problem att leva ett bra liv även utan dessa tänder. Hon har inga problem att äta eller leka – att tänderna är utdragna betyder bara att hon inte kan ha ont av dåliga tänder mer.

Molda är en underbar hund som är lite blyg till en början tills hon lär känna dig. Hon kan tycka att det är lite läskigt att bli klappad, men verkar samtidigt tycka att det är mysigt. Hon trivs bra med både människor och andra hundar. Molda är en stor hund på drygt 60 cm så hon skulle trivas bäst i hus med en trädgård som hon kan strosa runt i.

Nu letar hon efter ett hem där hon kan få den kärlek som hon förtjänar.